torsdag 25 juli 2013

Kortbyxor eller långbyxor?

Bland Blå Hajken Jägarnas ledare har det länge funnits en tradition att gå hela hajken i enbart kortbyxor. Jag kan redan nu till en början upplysa er blivande Jägare att ni kommer endast att få ha med er ett par byxor upp på fjället, i och med att två byxor väger för mycket. 

Varmt och svettigt?
Myggigt och kallt?
Fördelarna med kortbyxor är givetvis att det är bra mycket svalare än långbyxor. Kortbyxor är enklare att vada med, torkar fortare och passar bättre med höga vandringskängor än vad långbyxor gör. 

Nackdelarna är ju givetvis att det blir kallare om kvällarna. Jag ljuger inte när jag säger att snöfall har förekommit och förekommer på hajken. Kombinerat med underställsbyxor och regnbyxor blir det ändå helt genomlidligt att gå med kortbyxor i ett sådant väder. Att 15 centimeter på dina vader inte täcks med tyg gör inte så mycket, utan det är snarare din övriga klädsel som avgör om du fryser eller inte. Den andra nackdelen med kortbyxor, och som jag själv anser vara en mycket värre sådan, är att du utsätts för en veckas buskar, snår, ris och framförallt småkryp av alla dess slag. 

I slutändan handlar det ändå om tycke och smak. Kortbyxor är ett val för den lite mer avancerade fjällvandraren, medan långbyxor är för den som vill "play it safe". Byxor med avtagbara ben är ju givetvis ett tredje alternativ, för att kombinera det bästa av två världar.

/Victor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar