torsdag 11 juli 2013

Den stora myggmedelsfrågan

När det kommer till svenskt vildmarksliv är få saker lika viktiga som att ha med sig ett bra myggmedel ute i naturen. Visserligen är det nordiska klimatet befriat från giftiga spindlar och tusenfotingar lika stora som tumstockar, men i gengäld blir varje friluftsupplevelse ett fälttåg mot arméer av mygg och knott.

Frågan är egentligen bara: vilket myggmedel är lämpligast? Vi ska försöka ge er några tips på vad som i alla fall har funkat för oss.

Den verksamma substansen i myggmedel heter DEET och finns i alla de vanliga medlen (MyggA, US 622 och så vidare).  I och med att att myggor attraheras av mänsklig svettlukt utvecklade man ämnet som ett sätt att göra huden ”osynlig”, eller snarare doftlös, för myggor.


Alla ni som varit i myggtät terräng vet säkert att oavsett hur mycket MyggA man kletar på sig, blir man ändå biten. Vanliga medel funkar, men de funkar inte perfekt. Här krävs starkare saker!


Beckolja framställs ungefär på samma sätt som man gör tjära och luktar därefter. Men det funkar. Medan DEET gör dig osynlig för myggen, gör beckolja att myggen flyr från dig! Särskilt myggrika kvällar kan man se "bubblor" av mygg kring de personer som använder beckolja. 

Det finns dock ett problem. Beckoljan gör att man blir ungefär 3 ggr så känslig mot solljus, så använd den bara på kvällen!   

Finns att köpa för 65 kr på Wilmas naturprodukter

->>









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar