onsdag 17 juli 2013

Det här med regnkläder...

Vi har fått frågan om vilken typ av regnställ som gäller där ute. Låt oss börja med att säga vad ni inte ska ha med er ut på fjället. Plastponchos (och ponchos över huvud taget) samt regnställ från Rusta och liknande affärer är förbjudna på Jägarna. Regnställ av märke McKinley och Everest funkar bra.

Gore-Tex och liknande material är givetvis att föredra framför billigare varianter, men det är lika bra att du förbereder dig för att bli blöt, för det blir du oavsett. Därför är det ofta lämpligare att ha kläder under som torkar snabbt (alltså inte i bomull), än att ha ett dyrt regnställ.

Trollveggen är gjord för klättrare, med stor huva och överdrivet långa armar.





Själv använder jag visserligen en Norrøna Trollveggen, som inte är en Gore-Texjacka utan är sydd av dri3, Norrønas egna funktionsmembran. Dri3 har en vattentäthet på 20 000 mmVp, vilket innebär att materialet klarar av trycket från en vattenpelare på 20 meter. Även med den jackan, som jag använt under två Blå hajker, blev jag blöt när det regnade. Jackan regnade dessutom sönder under den andra hajken, men det berodde på fabrikationsfel. 

Lärdomen är således att oavsett vad du har på dig blir du blöt. Det viktiga är att du ska kunna torka bra när du slutat vandra för dagen, för om du sover blöt börjar de riktiga problemen komma. 

/Victor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar