torsdag 19 september 2013

Lyxiga friluftsprylar (del 5)

Skillnad mellan Lyxiga friluftsprylar och Fantastiskt onödig friluftsmateriel kan ibland vara tämligen hårfin. Den pryl som visas nedan är visserligen inte optimal utrustning för Jägarna, men förtjänar ändå ett omnämnande därför att idén är brilliant. 

BioLite CampStove
I come in peace.
Detta är en BioLite. Man skulle helt enkelt kunna kalla det en eldriven eldstad, vilket kanske låter lite lustigt, men det är precis vad det är. I aluminiumbehållaren eldar man med pinnar, pellets eller späntad ved. Elden värmer i sin tur upp en termoelektrisk generator, som alltså omvandlar värmeenergi till elektrisk energi. Elektriciteten driver en liten fläkt, som i sin tur ger elden mer syre. Detta gör att man får en extremt varm och effektiv låga, som kokar en liter vatten på fyra och en halv minut, vilket är lika snabbt som en gasbrännare.



















För den som inte kan vara utan sin mobil under en längre tid går det att ladda den via ett USB-uttag som är kopplat till överskottsenergin från generatorn. En större variant av BioLite används även i u-länder, där befolkningen i byar kan laga mat på ett snabbt och hygieniskt sätt, samtidigt som man laddar mobilen. 

Finns att beställa från USA på http://www.biolitestove.com/ för 129 dollar. Emma och Magnus har redan köpt var sin! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar